7 grunde til at bruge sovemaske

Derfor skal du bruge en sovemaske – 7 gode grunde

Sovemasker er sommetider forbundet med en stereotyp forstilling om at de er feminine eller useriøse, når de i virkeligheden er et yderst effektivt og billigt supplement til en god søvn, og som langt flere mennesker kunne have gavn af.

Er du stadig i tvivl om du skal købe en sovemaske, så tag lige et kig over denne liste med fordele ved en sovemaske.

1. De er billigere end mørklægningsgardiner.

Forskere der studerer søvn, er i overvejende grad enige i at jo mørkere dit soveværelse er, jo bedre er din søvn. Men de fleste af os bor ikke i huler, og derfor er den eneste måde at gøre dit soveværelse helt mørkt på med mørklægningsgardiner – en effektiv, men også dyr løsning. Særligt hvis du har store vinduer.

Som et alternativ kan du simulere mørke ved at bruge en sovemaske til at udelukke lys fra at ramme dine øjne. Sorte sovemasker, som 3D sovemaske eller Luksus soft sovemaske, tilbyder næsten komplet mørke.

2. De forbedrer din søvnkvalitet.

En af de primære grunde til, at forskere er enige om at mørke har en positiv betydning for din søvn er faktisk evolutionær. Mennesker – og menneskets forfædre, er fra naturens side dagsdyr, hvilket betyder, at vi er vågne om dagen og sover om natten. I tusinder af år, før elektriske lys gav os mulighed for at fortsætte med at arbejde eller socialisere os sent på aftenen, sov mennesker mens det var mørkt og var vågne i løbet af dagen. Vores hjerne forbinder mørke med søvn, og producerer mere melatonin (hormonet, der styrer vores søvn- og vågne cyklusser), når den registrerer et fravær af lys.

Ud over øget melatoninproduktion har forskere også koblet mørke omgivelser til øget tid i REM-søvn og mindre vågentid – hvilket betyder, at du har større sandsynlighed for at sove dybt og godt natten igennem. Bl.a har man registreret dette ved brugen af mørke rum, samt sovemasker som begge har en positiv indvirkning på søvnen.

3. De kan hjælpe din søvnløshed.

Fordi vores hjerner forbinder mørke med søvn, kan det være muligt at bruge en sovemaske til at dæmpe “støj” (stress, angst, spænding osv.) I vores hjerner, der holder os vågne om natten. Sovemasker gør det også umuligt for dig at åbne dine øjne og kigge på distraktionerne omkring dit værelse eller på dit vækkeur. Som søvnforskere siger, så bør disse elementor være udenfor synsvidde når du skal sove.

4. De er mere sikre end medicin eller alkohol.

Mange mennesker der har problemer med at sove, bruger sovepiller eller selvmedicinerer med alkohol for at få noget hvile. Men farmaceutiske sovehjælpemidler – også ikke-receptpligtige – kan være vanedannende eller have bivirkninger. (Plus, chancen for overdosering er reel.) Alkohol indebærer ikke kun de samme risici som sovepiller, men det forstyrrer også din søvncyklus og har en negativ indvirkning på den samlede kvalitet af din hvile.

Da sovemasker narrer din hjerne til at tro, at det er tid til søvn, er de et lavrisiko, ikke-kemisk alternativ til mere konventionelle hjælpemidler og de er ofte ligeså effektive.

5. De kan hjælpe med at forhindre tørre øjne.

Sovemasker kan også være nyttige for mennesker, der har lagophthalmos – manglende evne til at lukke øjnene helt mens man sover. Fordi vores øjne har brug for den beskyttelse og smøring, som vores øjenlåg giver, kan mennesker der ikke kan lukke deres øjenlåg helt, opleve ekstremt tørre øjne og kan endda lide permanent skade. Sovemasker kan hjælpe med at afbøde dette ved at skabe et lukket miljø omkring øjet, men bemærk, at den meget “åndbare” sovemaske, som mange mennesker søger, muligvis ikke er en god løsning for lagophthalmos-patienter. I stedet bør man i samråd med sin læge vælge en forseglet sovemaske, der er specifikt beregnet til at hjælpe med øjenhydrering.

6. De kan være gode for din hud.

Når du vågner op med med aftryk fradin rynkede hovedpude i dit ansigt, ser det ikke bare sjovt ud, men med tiden kan det faktisk føre til rynker. Hvis du sover på siden eller maven, kan kombinationen af ??trykket mod din hud og gnidning fra dit pudebetræk, føre til nedbrydning af kollagen. Du kan prøve en særlig pude eller hovedpudebetræk for at afhjælpe dette, eller du kan prøve at lære at sove på ryggen (jeg har prøvet; det er ikke let), men hvis du er tilfreds med dine sovevaner, kan du også få en sovemaske for at beskytte den sarte hud omkring dine øjne, hvor mange menneskers rynker først dannes. Sovemasken fungerer som et beskyttende lag mellem dig og din hovedpude, så du i sjældnere grad vågner op med soverynker og derfor ligeledes mindre tilbøjelig til kollagennedbrydning lige så hurtigt.

Hvis dine hudproblemer i højere grad skyldes akne og ikke rynker, er der en lille risiko at din akne kan forværres ved brug af en sovemaske. For at mindske denne risiko skal du sørge for at vælge en maske lavet af 100% naturlige, åndbare materialer som f.eks bomuld og vaske den regelmæssigt med duftfri vaskemiddel og uden skyllemiddel. Når det så er sagt, kan din sovemaske oftere have en positiv indvirkning på akne end skade. Akne kan forværres på grund af utilstrækkelig eller dårlig søvn, og med den forbedrede søvnkvalitet brugen af en sovemaske kan have, er det derfor også et potentielt middel mod akne.

7. Der er mange slags at vælge imellem.

Du har muligvis prøvet en sovemaske en gang og besluttet, at det ikke lige var dig. Men måske er det fordi du bare ikke har fundet den rette sovemaske endnu. Hvis du ikke kan lide at have noget på dine øjenlåg, er der masker der sidder væk fra øjet. Hvis du ikke kan lide masker, der justeres med velcro, er der masker, der bruger lingeri-lignende stropper til størrelse. Hvis du ikke kan lide masker, der er for store og klodsede, er der bogstaveligt talt hundreder af lavprofilerede sovemasker at vælge imellem. Kort sagt – udvalget er kæmpe stort og der findes altid en sovemaske til alle personer.

sovemasker.dk finder du et stort udvalgt af gode og billige sovemasker.